Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 4 Ιανουαρίου 2018

Α. Η αποτυχημένη κυβερνητική συνταγή των φόρων και των περικοπών συνεχίζεται και το 2018
 
  1. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στηρίζει τους πιο αδύναμους και προστατεύει τις συντάξεις. Τι απαντάτε;

Ήδη από τις πρώτες μέρες του χρόνου οι πολίτες νιώθουν διπλά εξαπατημένοι. Γιατί η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει και δεν παραδέχεται ούτε τις αυξήσεις σε φόρους και εισφορές, ούτε τις περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα. Tρία παραδείγματα είναι ενδεικτικά για να καταλάβει κανείς πόσο προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την δραματική κατάσταση που η ίδια προκάλεσε:

α. Συνταξιούχος που λάμβανε το 2014 συνολικά  842.5 ευρώ, το 2017 εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του θα μειωθεί στα 705 ευρώ και το 2019 θα παίρνει μόλις 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ. Δηλαδή μείωση κατά 20,5%.

β. Σε ακόμη δυσμενέστερη θέση είναι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν το 2014 - μαζί με το ΕΚΑΣ - λιγότερα από 670 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος στην Αθήνα που το 2014 λάμβανε 580 ευρώ το μήνα, σήμερα παίρνει 480 ευρώΔηλαδή μείωση 17%.

γ. Την ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα. Συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε 574 ευρώ τώρα καλείται να τα βγάλει πέρα με μόλις 384 ευρώ το μήνα. Δηλαδή μείωση 33%.  
  1. Μιλάτε, όμως, και για μειώσεις μισθών. Τι ακριβώς εννοείτε;

Οι μειώσεις που επιφέρουν οι επιλογές της κυβέρνησης δεν περιορίζονται στους συνταξιούχους. Η ένταξη 158 χιλιάδων εργαζομένων των  ειδικών μισθολογίων στο ενιαίο μισθολόγιο οδηγεί σε νέες περικοπές στα πραγματικά καθαρά εισοδήματα τους, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες, λόγω της αύξησης στις μικτές αποδοχές τους. Το ψέμα της κυβέρνησης βρίσκεται στις δραματικά αυξημένες κρατήσεις που έχει επιβάλει στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που αφορά αστυνομικούς, γιατρούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και πολλούς άλλους κλάδους. Ενδεικτικά:
  • Γιατρός του Ε.Σ.Υ. μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 λάμβανε καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο -που είναι ο πρώτος μήνας πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου παίρνει πλέον καθαρά 1567 ευρώ,  παρά την αύξηση στις μικτές αποδοχές του. Δηλαδή βάζει στην τσέπη 125 ευρώ λιγότερα το μήνα ή 1500 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάσηΜε άλλα λόγια, η κυβέρνηση αφαιρεί κρυφίως από δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους έναν μισθό, τη στιγμή που ισχυρίζεται ότι το ενιαίο μισθολόγιο επέφερε και αυξήσεις!  
 
  1. Η Κυβέρνηση δίνει, όμως, κάποια επιδόματα.

Δεν είναι έτσι, διότι ουσιαστικά αφαιρεί περισσότερα από την αύξηση των έμμεσων φόρων, αλλά και τις περικοπές άλλων επιδομάτων. Με πρώτο και κύριο αυτό της θέρμανσης. Ενώ το 2014 είχαν διατεθεί 210 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα θέρμανσης, το 2018 θα δοθούν μόνο 47 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Έλληνες να αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες θέρμανσης.
Παράδειγμα: Ζευγάρι με δύο παιδιά  που ζει στην Αττική και τo 2014 λάμβανε συνολικό επίδομα θέρμανσης 451 ευρώ θα πάρει μόνο 100 ευρώ για το 2018. Με απλά μαθηματικά η κυβέρνηση από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο -την περίοδο δηλαδή που θερμαίνουμε τα σπίτια μας- η κυβέρνηση τους “ενισχύει” με 14,3 ευρώ τον μήνα. Κι αυτό οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχουν το θράσος να το ονομάζουν κοινωνική πολιτική.

Β. Για το θέμα των Σκοπίων
  1. Γιατί επικρίνετε τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων;
 
  • Η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και όχι η αντιπολίτευση. Είναι, λοιπόν, άκρως προβληματικό να μην τοποθετείται με ενιαία γραμμή.
  • Μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει τίποτε συγκεκριμένο από την Κυβέρνηση για τις άτυπες διαπραγματεύσεις που είναι προφανές ότι βρίσκονται σε εξέλιξη.  Γι αυτό και καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει την βουλή, όποτε η ίδια κρίνει, εμφανίζοντας την κοινή της θέση για το ζήτημα του ονόματος. Μέχρι τότε είναι εντελώς παράλογο να ζητείται από την αντιπολίτευση να λάβει θέση επί μιας πρότασης που αγνοεί η βουλή.
  • Ακόμη πιο προβληματικό είναι όμως να υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση και μάλιστα από τους κατεξοχήν αρμόδιους υπουργούς της. Και ένα απλό αλλά και αμείλικτο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Τι θα συμβεί για παράδειγμα σε μία σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό θα μετέχει ούτως ή άλλως τόσο ο κ. Κοτζιάς όσο και ο κ. Καμμένος. Θα διατυπώνει ο καθένας τις δικές του προτάσεις; Ιδού γιατί λέμε ότι δεν νοείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις εντός της κυβέρνησης.
  • Επισημαίνουμε τέλος και το εξής παράδοξο: Ο κ. Καμμένος, ως μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή δεν διατύπωσε κανέναν ενδοιασμό στους χειρισμούς που γίνονταν τότε. Ενώ τώρα ξαφνικά διακηρύσσει ότι δεν δέχεται καν σύνθετη ονομασία, γεγονός που από μόνον του δείχνει τον τυχοδιωκτικό τρόπο που πολιτεύεται, αλλά και την παράδοξη ανοχή που επιδεικνύει έναντί του ο κ. Τσίπρας.

2.  Ποια είναι η θέση της Νέα Δημοκρατία στο θέμα του ονόματος της FYROM;

Ζητάμε από την Κυβέρνηση κάτι απολύτως αυτονόητο. Να παρουσιάσει μια επίσημη και κοινή θέση των δύο κυβερνητικών εταίρων για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Η Κυβέρνηση, που απαρτίζεται από τα δύο κόμματα διαπραγματεύεται και επομένως τα δύο Κόμματα έχουν την απόλυτη ευθύνη για την εξέλιξη του εθνικού αυτού ζητήματος. Αυτό που ζητεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι, αφού καταλήξει σε μια κοινή θέση - πρόταση για την πΓΔΜ, να ενημερώσει τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που θεωρούμε απροσανατολιστική κάθε άλλη συζήτηση. Και πολύ περισσότερο την εμφανή προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μεταθέσει στην Αντιπολίτευση τις δικές της εσωτερικές αντιφάσεις.

3.  Η Νέα Δημοκρατία ποια θέση έχει για την ονομασία; 

Όταν η Νέα Δημοκρατία ήταν στην Κυβέρνηση το 2008, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, Υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και Υπουργό Εθνικής Άμυνας το Βαγγέλη Μεΐμαράκη, πέτυχε στο Βουκουρέστι, τους εξής δύο στόχους που είχε θέσει τότε: Πρώτον, ότι είναι προϋπόθεση που αποδέχθηκε το ΝΑΤΟ, η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η πΓΔΜ να εισέλθει στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Δεύτερον, η ελληνική Κυβέρνηση τοποθετήθηκε τότε, ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων. Δηλαδή μία ονομασία και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση (erga omnes). Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση, όπως επιβεβαιώνεται και από το επίσημο site του ΥΠΕΞ επί υπουργίας του κ. Νίκου Κοτζιά. Υπενθυμίζεται, επιπλέον, ότι το 2008, μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος ουδόλως διαφώνησε με την επίσημη αυτή θέση που διαμορφώθηκε τότε.
 
Ο σφυγμός της ημέρας διαμορφώνεται με τη συνεργασία του Γραφείου Τύπου, της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και των ανακοινώσεων των τομεαρχών του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου