Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 6 Ιανουαρίου 2018
Α. Για το Σκοπιανό 
 
1. Τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά υποστηρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν υιοθετούσε τη γραμμή του Βουκουρεστίου και αναγκάστηκε να το κάνει επειδή «σύρθηκε» σε αυτήν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Σε μία ακόμη απέλπιδα προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες της για την απουσία ενιαίας κυβερνητικής θέσης ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει σήμερα νέα ψέματα σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία τάχα “σύρθηκε στη γραμμή του Βουκουρεστίου”. Πρόκειται φυσικά για ένα ακόμη γελοίο επιχείρημα της κυβέρνησης από αυτά που διακινεί σε καθημερινή βάση, καθώς η ΝΔ ουδέποτε άφησε οποιαδήποτε αμφιβολία σε σχέση με την θέση που εκείνη, άλλωστε, επέβαλε με την διαπραγμάτευση του Βουκουρεστίου και την οποία σήμερα έχει ως βάση διαπραγμάτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και από χθες -απ ό,τι καταλάβαμε- και ο πολιτικός ακροβάτης κ. Πάνος Καμμένος.
Και επειδή σε αυτήν την κυβέρνηση η λέξη συνέπεια παραμένει άγνωστη σας παραπέμπουμε ενδεικτικά σε δύο δημόσιες ομιλίες που έκανε ο  Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι προσφάτως, αλλά σε ανύποπτο χρόνο τον Απρίλιος του 2016 και τον Ιούλιος του 2017, όταν δηλαδή πρωτοφάνηκε η κυβερνητική διχοστασία.  Στην τελευταία εκ των δύο αναφέρει επί λέξει ότι «υπάρχει επίσημη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης επικυρωμένη δις από την Εθνική Αντιπροσωπεία,  για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, erga omnes. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, όπως αποτυπώθηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007. Θέση που επικυρώθηκε για άλλη μια φορά στο Βουκουρέστι»
 
2. Γιατί η κυβέρνηση όμως επικεντρώνεται -αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ- στην στάση της Ν.Δ.;

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σειρά εσωτερικών προβλημάτων εξαιτίας των αντικρουόμενων θέσεων που ακούγονται τόσο από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους -αν και είμαστε βέβαιοι ότι τελικά ο πολιτικός ακροβάτης κ. Καμμένος θα επιδοθεί στο αγαπημένο του σπορ- όσο και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις χθες ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δήλωσε ότι «Πρέπει να πάψουμε να παριστάνουμε τους νονούς για τη γειτονική χώρα. Υπάρχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των λαών που οφείλουμε να σεβόμαστε» Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μία φορά ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην κυβέρνηση τουλάχιστον τρεις γραμμές: αυτοί που υποστηρίζουν να μην υπάρχει καθόλου το όνομα της Μακεδονίας, οι υπέρμαχοι της σύνθετης ονομασίας και αυτοί που ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η γειτονική χώρας ως Μακεδονία.

Β. Για την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών 

Ποιο είναι τελικά το πρόβλημα με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;

Το πρόβλημα με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, με κάποιο τρόπο, να στείλει τους αξιωματικούς αυτούς πίσω. Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος δικαίου το οποίο σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται για να χορηγηθεί, σε οποιονδήποτε το ζητεί, πολιτικό άσυλο ή να απορριφθεί η αίτησή του. Αυτό όμως είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών και η Κυβέρνηση δεν πρέπει να μπλέκεται με κανένα τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες.

Γ. Για τις αποκαλύψεις που θέλουν ελληνική φρεγάτα να μην ελέγχει τουρκικό πλοιάριο που πιθανώς μετέφερε ναρκωτικά.

Η υπόθεση του Τουρκικού πλοίου για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι μεταφέρει τεράστια ποσότητα ναρκωτικών ουσιών είναι εξαιρετικά σοβαρή. Και τα ερωτήματα που προκύπτουν για την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αμείλικτα. Από ποιον δόθηκε εντολή στην φρεγάτα Έλλη να μην προβεί τελικά στον οφειλόμενο επιτόπιο έλεγχο, ενώ για το σκοπό αυτό βρέθηκε στο σημείο. Και κυρίως γιατί άραγε μέχρι σήμερα απεκρύβη ένα τόσο σοβαρό συμβάν; Το Υπουργείο Άμυνας οφείλει άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις.

Δ. Για την «καθαρή έξοδο» και το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας
 
1. Αφού καθαρή έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει, τι πρέπει να γίνει;

Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει εφικτή η έξοδος της χώρας στις αγορές με το καλύτερο δυνατό κόστος δανεισμού. Να μπορεί να δανείζεται όπως όλες οι κανονικές χώρες.
Για να γίνει αυτό η χώρα πρέπει να έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Ένα σχέδιο αλλαγών το οποίο πηγαίνει πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος. Ένα σχέδιο που σήμερα μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει.
Ένα τέτοιο σχέδιο, εάν εφαρμοζόταν από μια Κυβέρνηση, πραγματικά αποφασισμένη, τολμηρή, ομοιογενή, πράγματι θα μπορούσε εύκολα να πείσει τις αγορές ότι εδώ έχουμε σοβαρευτεί επιτέλους. Ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας, θέλουμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις γιατί τις πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι και όχι γιατί μας επιβάλλονται από κάποιους στο εξωτερικό. 
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πιστεύουμε ότι θα είχαμε μια πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού και δεν θα χρειαζόταν τίποτα άλλο να εξασφαλίσουμε για να μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Η χώρα θα ξανά γίνει κανονική όταν αποκτήσει μια κανονική και φερέγγυα Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση, με άλλα λόγια, η οποία θα έχει σχέδιο, θα έχει πρόγραμμα, θα έχει νωπή λαϊκή εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα.

2. Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όλα όσα έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία - μείωση φόρων, περισσότερες δουλειές, ανάπτυξη, επενδύσεις - όλα αυτά υπόκεινται στον έλεγχο των πιστωτών. Τι λέτε γι’ αυτό;

Όσοι μπουν στον κόπο να διαβάσουν τα συμπεράσματα από τον προγραμματικό μας λόγο θα διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένα συνολικό πλαίσιο παρεμβάσεων το οποίο δεν έχει ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και το οποίο έχει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την οργάνωση του Κράτους και το πως να διευκολύνουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.  Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις δεν χρειάζεται την έγκριση κανενός πιστωτή, ούτε στοιχίζει χρήματα. Γιατί π.χ. έπρεπε να περάσουν 3 χρόνια για μπορέσει κάπως να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επένδυσης του Ελληνικού;  Υπάρχουν μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει και οι οποίες δεν έχουν απολύτως κανένα κόστος και θα πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

E. Για τη συνέντευξη της συζύγου του Πρωθυπουργού 
 
1. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη που έδωσε η κ. Μπαζιάνα;

Η κ. Μπαζιάνα υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας «δεν πρόδωσε, δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα». Αν μη τι άλλο τα ψέματα τα έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Θα έπρεπε ίσως να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου