Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μοσχάτο, 3 Ιανουαρίου 2018

Α. Για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

1) Τι σας κάνει καχύποπτους όσον αφορά τη στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε δημοσίως πριν από λίγες εβδομάδες στην Αθήνα ότι ο κ. Τσίπρας του υποσχέθηκε να δρομολογήσει ο ίδιος την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών λίγο μετά το πραξικόπημα στη γείτονα. Και μέχρι σήμερα ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε η κυβέρνηση έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς Ερντογάν. Αυτό από μόνο του μας δημιουργεί τεράστια καχυποψία για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Πόσο μάλλον μετά την αίτηση ακύρωσης της κυβέρνησης εναντίον της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου που αποφάσισε να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Ακριβώς γι αυτό υποστηρίζουμε ότι με την τελευταία αυτή παρέμβασή της, η Κυβέρνηση έδωσε δείγμα γραφής των διαθέσεών της. Συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση, παραβλέποντας ότι η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και μέλος της Ε.Ε.».

2) Γιατί λέτε ότι η κυβέρνηση φέρεται τυχοδιωκτικά; Η επιτροπή ασύλου δεν ανήκει στη Δικαιοσύνη. Δεν θα πρέπει να κριθεί από την Δικαιοσύνη ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως λέει η κυβέρνηση.

Μα η υπόθεση στην ουσία της έχει ήδη κριθεί από την Δικαιοσύνη. Ο Άρειος Πάγος απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία δεν πρέπει να γίνει έκδοση των οκτώ στην γειτονική μας χώρα. Γι αυτό και απέρριψε τη σχετική αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, συνεκτιμώντας όχι μόνον ότι δεν θα έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία, αλλά ότι θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή αν εκδίδονταν.

Αυτό ακριβώς είναι το αιτιολογικό και της απόφασης της ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου την οποία θυμίζουμε ότι έχει διορίσει η κυβέρνηση και αποτελείται από δύο διοικητικούς δικαστές και ένα δικαστικό της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ.

Η επιτροπή αυτή απεφάνθη ότι θα πρέπει να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και εξηγεί αναλυτικότατα τους λόγους στην πολυσέλιδη απόφασή της.  Και παρόλα αυτά η κυβέρνηση ανερυθρίαστα παρενέβη ζητώντας την ακύρωση της απόφασής της.

3) Λέτε δηλαδή ότι υπάρχει απόπειρα χειραγώγησης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβέρνησης; 
Προφανώς. Και υποστηρίζουμε ότι η κυβέρνηση με τη στάση της παρεμβαίνει διπλά. Τόσο στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης προσβάλλοντας βάναυσα την διάκριση των εξουσιών, όσο και στην Επιτροπή Ασύλου, την ανεξαρτησία της οποίας ο νομοθέτης θέλησε να θωρακίσει, ακριβώς για να αποφεύγονται κυβερνητικές παρεμβάσεις, όταν διακυβεύονται ανθρώπινα δικαιώματα. Γι αυτό και ρωτάμε τις τελευταίες ημέρες την κυβέρνηση να μας πει και να εξηγήσει στους πολίτες «ποιο είναι το έννομο συμφέρον ή και το δημόσιο συμφέρον που απειλείται για να κάνει αυτές τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις. Και αξιώνουμε να πάρουμε μια απάντηση διότι εν προκειμένω υφίσταται μια προφανής διακύβευση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

4) Πιστεύετε ότι οι οκτώ αξιωματικοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία;

Όχι βέβαια.  Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκδοθούν. Αυτό άλλωστε το αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα ο Άρειος Πάγος, συνυπολογίζοντας βέβαια τις συνθήκες που επικρατούν στην γειτονική μας χώρα, όπως και η δευτεροβάθμια επιτροπή που αποφάσισε επιπλέον να χορηγήσει και πολιτικό άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ αξιωματικούς.


Β. Ο μποναμάς ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το 2018  

1. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στη νέα χρονιά οι Έλληνες θα πάρουν ανάσα μετά από πολλά χρόνια. Συμφωνείτε; 

Δυστυχώς, κατά τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, οι Έλληνες θα υποστούν -σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ- επιπλέον μέτρα λιτότητας ύψους 1,9 δις ευρώ. Η κυβερνητική συνταγή της υπερφορολόγησης και των περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα συνεχίζεται και το 2018. Οι Έλληνες θα πληρώσουμε επιπλέον φόρους και εισφορές 1 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο, μάλιστα, μέρος τους προέρχεται από τους έμμεσους φόρους που πλήττουν δυσανάλογα τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και νοικοκυριά υφίστανται ήδη περικοπές 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το ΕΚΑΣ και κοινωνικά επιδόματα εξαφανίζονται, ενώ το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε στο ένα τέταρτο από το ποσό που διέθετε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά.

Και δυστυχώς, όλα αυτά δεν είναι τα τελευταία σκληρά μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ για το 2019 και το 2020. Είναι περικοπές συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου που κοστίζουν ένα μηνιάτικο για τους χαμηλόμισθους και τουλάχιστον δύο για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

2. Ποιος είναι ο μποναμάς των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη νέα χρόνια;

Φόροι
 
  • Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
  • Οι φορολογούμενοι θα χάσουν επίσης την έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.
  • Οι νησιώτες θα δουν το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.
 
Αυξήσεις εισφορών
 
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν ακόμη μεγαλύτερες εισφορές εξαιτίας του υπολογισμού τους στις ακαθάριστες αποδοχές.
  • Οι ένστολοι θα χάσουν περίπου 230 ευρώ  το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.
 
Περικοπές σε ΕΚΑΣ και επιδόματα 
 
  • Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ. Περίπου 50.000 δικαιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.
  • Οι πολίτες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα διαπιστώσουν άλλη μια εξαπάτηση καθώς το επίδομα θα μειωθεί κατά 50%.
 
Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
 
  • Παράλληλα θα συνεχιστούν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη στο Δημόσιο που τον τελευταίο καιρό έφτασαν τις 1.000 κάθε εργάσιμη μέρα.
  • Επιπλέον θα έχουμε 18.000 πλειστηριασμούς χωρίς καμία προστασία - πέρα από το νόμο Κατσέλη - για την πρώτη κατοικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου