Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Τι πραγματικά συνέβη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016

     26-05-2016

Τι πραγματικά συνέβη στο Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016

Μετά από την πολύμηνη καθυστέρηση που φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες και πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πέτυχε» να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Χωρίς φυσικά να καταφέρει να περιορίσει τη λιτότητα και τις συνέπειες της ούτε να πάρει ουσιαστικές δεσμεύσεις για το χρέος. Σε μία χώρα που ζει για χρόνια στον αστερισμό των μνημονίων το ζητούμενο είναι ένας άλλος δρόμος. Μια συμφωνία αλήθειας με τη κοινωνία και τους εταίρους. Με σχέδιο και καθορισμένους στόχους και αποτελέσματα για τους πολίτες και την χώρα. Μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει ξανά στις ράγες της αξιοπιστίας, της κανονικότητας, της ευημερίας.


Νέα μέτρα - «διορθώσεις» υποχρεούται να πάρει η Κυβέρνηση
Πριν γίνει η εκταμίευση της δόσης που συμφωνήθηκε θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες «διορθώσεις» (corrections to the legislation) σε όσα ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή την Κυριακή 22 Μαΐου 2016. Οι διορθώσεις, τα επιπλέον μέτρα δηλαδή που ζήτησε το Eurogroup εστιάζονται στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» (π.χ. τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου), στο ΕΚΑΣ (αναδρομική περικοπή) και στις αποκρατικοποιήσεις.

Τα μισά χρήματα παίρνει η χώρα μας από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί
Η χώρα μας παίρνει, μετά από τόσα μέτρα, τα μισά (7,5 αντί για 15,1 δις ευρώ) από όσα είχαν αρχικά προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούνιο 2016. Επιπλέον, από το σύνολο των 10,3 δις ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί προς τη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους 2016, το ποσό που θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπροθέσμων οφειλών εκτιμάται σε 3,5 δις ευρώ περίπου. Οι εκταμιεύσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εξαρτώνται από τη θετική, κάθε φορά, αξιολόγηση των εκπροσώπων των θεσμών σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών. Το υπόλοιπο, 2,8 δις ευρώ, προβλέπεται να καταβληθεί τμηματικά από το Φθινόπωρο και μετά.

Χρέος: Βήματα πίσω σε σχέση με τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012
Το μοναδικό που υπάρχει στο τραπέζι για το χρέος είναι η διαμόρφωση ενός «σχεδίου επί χάρτου» για τη διευθέτηση του Ελληνικού δημοσίου χρέους. Και φυσικά ούτε λέξη για κούρεμα και ονομαστική μείωση, τις ψεύτικες υποσχέσεις δηλαδή, πάνω στις οποίες οικοδόμησε το πολιτικό του κεφάλαιο ο κ Τσίπρας. Το «σχέδιο» αυτό, δυστυχώς για τη χώρα, αποτελεί υπαναχώρηση σε σχέση με τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον Νοέμβριο 2012 και έκτοτε έγινε επίκλησή της σε συναντήσεις του Eurogroup (5 Μαΐου 2014, 20 Φεβρουαρίου 2015) αλλά και στη Δήλωση της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ της 12ης Ιουλίου 2015.



«2 συν 4»: Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην ύφεση, στους φόρους και στην αναξιοπιστία
Η πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και τους εταίρους. Συμφωνία με τους εταίρους μας για νέες μεταρρυθμίσεις έναντι δέσμευσης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα 2%. Με τις μεταρρυθμίσεις που θα δρομολογήσουμε οι οποίες θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από τις δεσμεύσεις του υφιστάμενου προγράμματος, εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης του 4%, ώστε να μας δοθεί ρύθμιση χρέους που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του, χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου